Bert-Inge Hogsveds pris 2024

Från Forum för tekniska fysiker:

Är du intresserad av att uppmuntra duktiga och driftiga studenter?

Utlysning av Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap 2024

Du som undervisar, arbetar på eller studerar på Chalmers eller har kontakter med studerande på Chalmers inbjuds att komma med förslag till mottagare av Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap. Detta pris instiftades 2010 genom stöd av Hogia AB för en femårsperiod som nu har förlängts två gånger. Priset går till en teknolog eller en grupp av teknologer från Teknisk fysik, Teknisk matematik eller Kemiteknik med fysik på Chalmers.

Förslag till mottagare av priset kan lämnas av teknologer, lärare och andra anställda på Chalmers, men även andra är välkomna att lämna förslag. Om Du är teknolog och läser detta får Du nominera Dig själv, men då skall Du ha två referenser. Prissumman är 20 000 kronor.

Det entreprenörskap som belönas kan vara av många olika slag. Det kan t ex röra sig om ”klassiskt” entreprenörskap, att någon på ett klokt sätt har förverkligat idéer som vuxit fram inom ramen för ett examensarbete eller annan utbildning. Eller så kan det avse socialt entreprenörskap, etableringen av något som är till långsiktig nytta eller glädje för människor på eller utanför Chalmers. Det finns alltså många alternativa sätt att bli pristagare!

Inlämnande av förslag (OBS DETTA ÄR NYTT FÖR ATT UNDERLÄTTA. OBSERVERA SISTA DATUM FÖR INLÄMNING)

I ett första steg ber vi dig skicka in namnet på den person du vill nominera med en kort motivering. Om kandidaten är intressant kan vi återkomma till dig/er och höra om du/ ni vill skicka in ett utförligare underlag med beskrivning av insatsen som gjorts eller om du/ni vill att vi tar kontakt med kandidaten. Dessa kortfattade förslag skickas till sekreteraren i Forum för tekniska fysiker Folke Hjalmers (folke.hjalmers@chalmersindustriteknik.se) och ska vara oss tillhanda senast den 12 oktober 2023. Närmare anvisningar om priset och inlämnande framgår nedan.

För priset gäller följande:

  • Priset delas ut årligen av Forum för tekniska fysiker på Chalmers och kommer 2024 att delas ut vid Sektionens middag.
  • Den eller de som får priset skall ha visat förmåga att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter och skall vara drivande samt lagt ner mycket arbete på att nå fram till sitt mål. Laganda skall också uppmärksammas.
  • En priskommitté bestående av programansvarig för teknisk fysik (Jonathan Weidow), ordförande i F-teknologsektionen (Alva Limbäck 2023/24) och Bert-Inge Hogsved fattar beslut om pristagare. Arbetet förbereds av styrelsen för Forum för tekniska fysiker som när det är möjligt upprättar en lista om tre kandidater, ur vilken priskommittén väljer slutlig/a pristagare.

För inlämnande av förslag och förslagets utformning gäller följande:

  • Fördjupade förslag skall vara sekreteraren i Forum för tekniska fysiker Folke Hjalmers (folke.hjalmers@chalmersindustriteknik.se) tillhanda helst senast den 30 oktober 2023 men förslag insända senast den 17 november 2023 kommer också att behandlas.
  • Det fördjupade förslaget ska vara högst en A4-sida och innehålla en kort slagkraftig motivering, bakgrund och beskrivning av personen eller personerna samt minst en referens.

Vilka har fått priset?

Priset har sedan det instiftades gått till Erik Sterner 2011, Claes Andersson 2012, Charlotte Lundqvist och Johanna Ternström 2013, Kasper Westman 2014, Niklas Andersson 2015, 3Dteamet 2016, Malin Ramne 2017, Johannes Altnäs, Simon Fors, Eric Lindgren och Gustaf Sjösten 2018, Albin Annér och David Kastö 2019, Filip Heikkilä och Olle Månsson 2020, Johan Rogestedt och Johan Högstrand 2021, Simon Pettersson Fors och Eric Lindgren 2022 och Ida Ekmark, Esmée Berger och Nils Grimbeck 2023

På Forums hemsida (https://tekniskafysiker.wordpress.com/bert-inge_hogsveds…/) kan du se hur prisen har motiverats. Vi hoppas att detta kan ge dig inspiration att komma in med ett förslag.

Från Forum för tekniska fysikers styrelse

Folke Hjalmers