Dragos

Dragos

Legenden om Fantomen

Fantomenlegenden grundades efter att ett skepp på väg till Indien överfölls av singhpirater utanför Afrikas ostkust den 17:e februari 1536. Kaptenens son, Christopher “Kit” Walker sköljdes i land som handelsskeppets enda överlevande. Han hittades av en pygméstam som kallas för bandarerna och togs om hand och läktes. Han märkte dock snart att de inte levde särskilt väl, ty de var förslavade av den onda Wasakastammen. Det fanns dock en profetia som sade att en man från havet skulle befria dem. Detta visade sig bli sant, då Mr. Walker överlistade Wasakastammen till att befria bandarerna genom att klä ut sig till Wasakas demongud. Detta plagg kom sedan att bli Fantomens dräkt som vi nu ser i alla äventyr.

När Mr. Walker sköljdes i land hittade han skallen från sin fars mördare. Vid den svor han för allt han tror på. Det skulle senare bli Fantomeneden, och den lyder så här: “Jag svär att ägna mitt liv åt att bekämpa sjöröveri, grymhet och orättvisa. Mina söner och deras söner skall följa mig” (numer “efterkommande” istället för “söner”). När han dog tog hans son över, och när han sedan dog fortsatte kedjan. I och med att Fantomen alltid var maskerad kom alla runtomkring att tro att Fantomen var en enda man som aldrig kunde dö. Därav fick han smeknamnet den vandrande vålnaden, en ondskans hämnare. Han började använda en grotta som liknar en dödskalle och ligger i närheten av bandarernas by som tillhåll. Han började forma den mer och mer till en dödskalle, och så småningom blev Dödskallegrottan Fantomens hem, vilket den än idag är.

Den 21:a Fantomen

Den nuvarande Fantomen är den 21:e i ordningen och har varit huvudperson ända sedan seriens skapelse. 1977 (eller 1978 i svenska tidslinjen) gifte han sig med Diana Palmer (heter Diana Palmer-Walker sedan bröllopet), tidigare simhopperska men numer FN-diplomat, som han känt sedan han tolv års ålder. De hade ett kärt återseende redan i första äventyret 1936. Hans närmaste vänner och följeslagare är bergsvargen Devil, hästen Hero och bandarernas hövding och medicinman Guran.

Vem som blir den 22:a Fantomen i ordningen är ännu oklart, då Diana födde tvillingar strax efter bröllopet med Dragos – en son vid namn Kit och en dotter som heter Heloise. De är just nu i yngre tonåren och går på skolan Durham House i Massachusetts, USA (svensk tidslinje).

 

 
Utöver detta är Dragos dessutom överbefälhavare för Djungelpatrullen, en toppmodern paramilitär styrka som endast tar in elitsoldaternas elitsoldater. Hans engagemang inom Djungelpatrullen hålls dock hemligt efter att en singhpirat infiltrerade patrullen och mördade den 14:e Fantomen 1831. Djungelpatrullen verkar mestadels i djungelområdena i och runt Bengali, men Fantomen har även satt några personer att beskydda studenterna på F-sektionen. Den patrullman som står närmast Dragos är överste Worubu. Företrädaren Weeks förekommer också lite då och då i serien, där inte ens överstarna känner till överbefälhavarens identitet.

Därutöver har Mr. Walker en fosterson vid namn Rex King. Han är regent i furstendömet Baronkhan i Dimmiga bergen, som ligger strax norr om Bengali. Andra viktiga vänner till Walker är doktor Axel som driver ett sjukhus i djungeln, fader Morra som driver ett barnhem i djungeln, spåmannen tillika historieberättaren gamle Moz och Bengalis ex-president Lamanda Luaga (sittande president i amerikanska tidslinjen).

Fantomen har fler djur än bara Hero och Devil. De flesta bor på ön Eden i Bengali. Där har alla djur tränats av Fantomen att leva i fred, utan att attackera varandra. Några djur att utmärka av det vanligare slaget är tigern Stripes, gorillan Baldy och två delfiner, Salomo och Nefertite. Det finns också mindre vanliga djur, som exempelvis dinosaurien Stegi som glömde att dö ut. Slutligen finns en familj med förhistoriska människor som heter Hzz, Hrz och Rrz.

I och med att Fantomen bekämpar brott över hela världen har han tillhåll lite varstans, för att ha en bättre utgångspunkt vid speciella uppdrag. Två av dem är då självklart Dödskallegrottan och Eden, men det finns många andra även utanför Bengali. Några nämnvärda är ett lönnrum i Notre Dame i Paris, som han fick under franska revolutionen (svensk tidslinje) och Walkers klippa, som är en otillgänglig högplatå i öknen kring Arizona/New Mexico.

Djungelordspråken

Är man en nästan 500 år gammal legend måste man ha gjort något rätt. Med historier som muntligt förändrats med tiden när de talats bland djungelns folk och bland brottslingar runt om i världen har det vuxit fram talesätt och ordspråk kring myten om Fantomen, den vandrande vålnaden.

 • Då Fantomen rör sig står blixten stilla
 • Fantomen smyger tystare än djungelkatten
 • Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man
 • Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig
 • Fantomens röst isar blodet
 • Fantomen är hård mot de hårda
 • Sikta aldrig på Fantomen
 • Fantomen har tusen ögon och tusen öron
 • Fantomen har tio tigrars styrka
 • Den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död
 • Då Fantomen frågar svarar man
 • Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män