Dragos

Dragos

Legenden om Fantomen

Legenden om Fantomen tog sin början den 17 februari 1536 då ett skepp på väg till Indien överfölls av singhpirater utanför Afrikas kust. Som ende överlevande flöt Christopher (Kit) Walker, sonen till fartygets kapten, i land och togs om hand av bandarerna, en afrikansk pygméstam. Bandarerna hölls i slaveri av en annan grupp, Wasaka-stammen, men en sägen berättade om en man från havet som skulle komma och befria dem. Kit Walker befriade pygméerna genom att klä ut sig till Wasaka-stammens demongud, och denna klädsel blev den första Fantomendräkten.

Vid sin faders mördares skalle svor han att bekämpa sjöröveri, ondska och orättvisor, och vidare att hans söner skulle följa honom. När han dog tog hans son över efter honom, och efter dennes död hans son och så vidare. Med tiden kom omgivningen att tro att det var samme man, en hämnare och vandrande vålnad, en man som inte kan dö. Han slog sig ner i en grotta, som i mycket påminde om en dödskalle, vid bandarernas by långt inne i djungeln. Han arbetade även på att öka grottans likhet med en dödskalle, och sedan dess har Dödskallegrottan varit Fantomens hem.

Den 21:a Fantomen

Den nuvarande Fantomen (som varit huvudperson i serien ända sedan seriens start) är den tjugoförste i ordningen. Han är sedan 1977 gift med FN-diplomaten, sjuksköterskan och simhopperskan Diana Palmer, som han träffade redan i det första äventyret från 1936. Sina trognaste följeslagare har han i bergsvargen Devil och den vita hingsten Hero, och sin äldsta och bästa vän i Guran, bandarernas nuvarande hövding.

Vem som blir nästa Fantomen är inte helt klart, eftersom Diana några år efter vigseln födde tvillingar – pojken Kit och flickan Heloise, vilka idag är i yngre tonåren. I de svenskproducerade serierna går de just nu på privatskolan Durham House i Shymouth i östra USA, under Dianas vakande öga.

 

Fantomen är också hemlig överbefälhavare för Djungelpatrullen, en modern och topputbildad elitpolisstyrka med verksamhetsområde i Bengalis och dess grannländers djungelområden. Hans närmaste man i patrullen är den sympatiske överste Worubu, som dock inte heller han känner till befälhavarens identitet. Worubus företrädare, Weeks, förekommer också sporadiskt i serien.

Vidare har Fantomen dessutom en fosterson, Rex King, som numera är furste i det lilla bergsriket Baronkhan i norra Bengali. Andra viktiga personer i hans närhet är historieberättaren gamle Moz, doktor Axel som driver ett djungelsjukhus, Bengalis president Lamanda Luaga (ex-president i de svenskproducerade äventyren) samt Dianas mor Lily och morbror Dave, pensionerad polischef.

Utöver Devil och Hero har Fantomen flera andra djur, varav många bor på ön Eden, där köttätare och växtätare lever fredligt sida vid sida. Bland Fantomens djur märks en tam elefant, Joomba, en falk vid namn Fraka, lejonhonan Kateena, tigern Stripes samt två tama delfiner, Salomo och Nefertite. Dessutom figurerar såväl den mystiska förhistoriska varelsen Hzz, med fru och barn, som en stegosaurus.

Förutom Dödskallegottan och Eden har Fantomen också ett antal gömställen utspridda på andra platser i världen. Här kan nämnas ”Walkers klippa” belägen någonstans i gränslandet mellan USA och Mexiko och en slottsruin i Carpatia (seriens motsvarighet till Transsylvanien).

I den svenska produktionen har flera ytterligare gömställen etablerats, däribland ett dolt rum i Notre Dame-katedralen i Paris och ett lönnrum ibland Roms katakomber.

Djungelordspråken

Bland djungelns folk och bland brottslingar runt om i världen har det vuxit fram talesätt och ordspråk kring myten om Fantomen – ondskans nemesis, mannen som inte kan dö.

 • Då Fantomen rör sig står blixten stilla
 • Fantomen smyger tystare än djungelkatten
 • Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man
 • Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig
 • Fantomens röst isar blodet
 • Fantomen är hård mot de hårda
 • Sikta aldrig på Fantomen
 • Fantomen har tusen ögon och tusen öron
 • Fantomen har tio tigrars styrka
 • Den som ser Fantomens ansikte dör en fasansfull död
 • Då Fantomen frågar svarar man
 • Att vakna i mörkret och se Fantomen – en fasa för onda män