Under studietiden får du som teknolog möjlighet att gå på ett antal olika arrangemang, i varierande stil. På de lite finare tillställningarna, så som F-balen, förväntas du föra dig enligt vissa regler. Följande text är en liten lathund för att du lättare skall kunna navigera bland dessa. Kom dock ihåg att reglerna mest är riktlinjer och inte blodigt allvar.
Klädsel:
Klädkoden för en finare sittning anges ofta i inbjudan, och talar om HUR fin tillställningen är. Bland dessa finner du högtidsdräkt, mörk kostym och kavaj.
Av dessa är högtidsdräkt den finaste, och innebär frack eller balklänning. Mörk kostym är ett steg ned på finhetsskalan och vid denna klädkod bärs som namnet antyder mörk kostym (ofta grå, blå eller svart) alternativt knälång klänning av elegantare typ, ej axelbar. Om kavaj anges gäller kontraintuitivt nog att kostym är lämpligt (inte enbart kavaj). Både mörk och ljus kostym fungerar bra. Bär du hellre klänning fungerar det prima med en som är omkring knälång och mer stilig än vardagsklädsel. Byxdress är också ett alternativ. Ibland kan även klädkoden ”udda kavaj” förekomma, vilket innebär att kavajen och byxorna som bärs inte ska matcha, utan kan vara i olika färg eller tyg.
Om du saknar frack kan du i många fall komma undan med att klä upp dig i mörk kostym.
Skåla:
På finsittning skålar du genom att, om du är bordsdam, först lyfta ditt glas med höger hand. Därefter vänder du dig till vänster mot din bordsherre och lyfter glaset i en skål (utan att glasen nuddar varandra). Sedan till höger mot din granne där och lyfter glaset. Efter detta lyfter du glaset mot den som sitter mitt emot dig, sänker det igen och tar en klunk. Därefter gör du samma sak igen fast omvänt: mitt emot, höger, vänster. Nu har du utfört en skål. För bordsherrar gäller höger, vänster, rakt fram, sip, rakt fram, vänster, höger. Det som gör det klurigt för bordsherren är att denne alltid skall ha en ”öppen famn” mot den han skålar med. Det vill säga att han måste byta hand mellan höger och vänster så att han håller glaset i den hand som är längst bort från den han skålar med.
Känns det fortfarande rörigt? Bara lugn! Det brukar lösa sig på plats hur ni skall gå till väga, och gör det inte det så har ni ett givet samtalsämne!
Allmän etikett:
Generell regel ifall du är osäker på vad som passar att göra på en sittning är att kika på hur toastmastrarna, de som leder sittningen, agerar. Om toastmastrarna inte satt sig vid bordet ännu, så bör du nog vänta tills de gjort det. Om de inte gör rörelser till en sång som tagits upp så bör du nog inte heller göra det, etc. Bär du kavaj bör du vänta med att ta av den tills toastmastern gjort det, eller tills kaffet är serverat.
När ni satt er till bords och förrätten serverats, så ska du alltid vänta tills sången ”Livet” sjungits innan du börjar äta. Detta är mycket viktigt.
Utöver detta gäller vanlig hyfs, var artig och inte för högljudd och var tyst när toastarna pratar eller någon håller tal. Hoppas detta har varit till nytta för dig, och ha det så trevligt!