Evenemang

Från Forum för tekniska fysiker

Hoppa till: navigering, sök

2017 Planerade program

”Bakom forskningslaboratoriets dörrar” Teraherzlaboratoriet


Forum för tekniska fysiker inbjuder till studiebesök vid Teraherzlaboratoriet, Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2)

Tid: Onsdagen den 1 november kl 17.15-19.00 Plats: MC2, Kemivägen 9. Samling innanför entrén.

Forskningen vid Teraherz- och millimetervågslaboratoriet fokuserar på nya material, komponenter och undersystem för tillämpningar i frekvensområdet 10 GHz – 10 THz, motsvarande våglängdsområdet 30 µm – 3 cm. Denna del av det elektromagnetiska spektrumet är på frammarsch – här möts optisk teknik och mikrovågsteknik. I laboratoriet tillverkas nya komponenter med bästa tillgängliga teknik i anläggningen för nanofabrikation, och de utvärderas i olika kretsdemonstratorer. Forskningen på nya material för aktiva och passiva kretsar har tillämpningar i mottagare och sändare för framtida radarsensorer, system för THz-avbildning, radioastronomi, fjärranalys och framtida trådlösa kommunikationssystem. Laboratoriet ingår i det Vinnova-stödda GigaHerz Centre. Vi kommer speciellt att titta på verksamheten hos THz-teknologigruppen under prof. Jan Stake, besöka Kollberglaboratoriet och titta på en avbildande THz-radar. Ett besök i renrummet är också planerat.

Efter besöket bjuder Forum för tekniska fysiker på smörgås och dryck. Anmälan till Folke Hjalmers senast den 18 oktober 2017 e-post folke.hjalmers@cit.chalmers.se mobil 0705-915602

Välkomna!

Inbjudan hittar du HÄR

PUB-afton 2017

Forum för tekniska fysiker

Hälsas välkomna till besök på Chalmers Ventures måndagen den 13 november 2017 kl 17.00

Årets PUB-afton 2017 kommer att äga rum i samband med ett besök på Chalmers Ventures. Linnéa Lindau kommer berätta för oss om deras verksamhet som startade för två år sedan. Tack vare en insats från Chalmersstiftelsen har Chalmers Ventures ett investeringskapital på 300 miljoner kronor som bland annat används för att tidigt investera i bolag. I Chalmers Ventures portfolio, ingår strax under 100 bolag där många av dem har sprungit ut Chalmers Ventures egna processer och program. I nära samarbete med Chalmers tekniska högskola pågår ett universitetskopplat ventures creation med stor sammankoppling av innovation, entreprenörskap och forskning.

Plats Stena Center Holtermansgatan 1 Göteborg

Program

17.00 – 18.30 Presentation av Linnea Lindau VD Chalmers Ventures 18.30 – 19.00 Föreningsmöte 19.00 – 20.15 Chalmers ventures bjuder på en macka öl/vatten och kaffe med kaka Välkomna Staffan Sjödin och Folke Hjalmers Anmälan senast den 6 november 2017 till Folke Hjalmers 0705 - 915602 folke.hjalmers@cit.chalmers.se

Inbjudan hittar du HÄR.


2017 Genomförda program


Alumnikväll 28/8 2017

Hej F-alumn!

Du är välkommen på årets Alumnikväll som äger rum den 28e augusti. Denna kväll ger dig som läst F, F-mat eller TM möjlighet att träffa sektionens nya studenter. Syftet är att skapa möten mellan studenter och alumner för att utbyta erfarenheter och förväntningar i en avslappnad miljö. Det kommer att serveras pizza och tre öl eller cider per person. Det kommer givetvis finnas alkoholfritt alternativ. Alumner går för självkostnadspris på 100 kr.

För att studenterna ska få lite koll på vilka alumner som är närvarande är tanken att varje alumn håller en kort presentation om sig själv och sitt liv på/efter Chalmers. Syftet med detta är att väcka nyfikenhet hos studenterna och ge underlag till inspirerande samtal under kvällen. Presentationen bör vara max 5 minuter lång och innehålla lite vad ni själva tror kan vara intressant för studenterna att veta. Förslagsvis skulle ni kunna berätta om när ni läste Chalmers; vilken inriktning/masterprogram ni läste, om någon kurs var extra intressant, om ni har något speciellt minne från er tid på Chalmers, vad ni arbetat med efter studietiden och vilka yrken utbildningen kan leda till, o.s.v. Är det några oklarheter kring detta kan ni höra av er till mig!

Vi kommer att hålla till i Fysikhuset på Chalmers. Du går in genom den stora porten mot Kemigården vid det stora metalläpplet, där du sedan hittar anvisningar som leder dig till rätt plats.

Kvällens upplägg ser ut enligt följande:

  • 17:00 - 17:15 Förmingel i Signes i Fysikhuset
  • 17:15 - 18:00 Korta presentationer i PJ-salen i Fysikhuset.
  • 18:00 - 21:00 Mat, dryck och mingel i personalrummet i Fysikhuset

Arrangemanget har tidigare år varit mycket uppskattat och givande för både studenter och alumner, och vi hoppas därför att du har möjlighet att delta! Anmäl dig genom att maila mig med ditt namn senast 5 augusti. Inbetalning sker till bankgiro 5587-1982. Vid frågor kan du höra av dig till mig (kontaktuppgifter finns nedan). Skicka även gärna en kopia på både anmälan och eventuella frågor till Folke Hjalmers som gärna hjälper till (folke.hjalmers@cit.chalmers.se). Hoppas vi hörs och ses! John Bossér FARM och FnollK Chalmers tekniska högskola Mail: bosser@student.chalmers.se Telefon: 073-917 48 46

DETTTA BRUKAR VARA VÄLDIGT TREVLIGT OCH ÄR SOM FRAMGÅR VÄLDIGT UPPSKATTAT SÅ STYRELSEN FÖR FORUM FÖR TEKNIKS FYIKER HOPPAS ATT MÅNGA HÖRSAMMAR INBJUDAN

FOLKE HJALMERS


Studiebesök på Johanneberg Science Park

Forum för tekniska fysiker gjorde ett mycket intressant studiebesök på Johanneberg Science Park onsdagen den 10 maj 2017.

Mats Bergh berätta ingående om bakgrunden till Johanneberg Science Park och de tidiga planerna för en science park på södra delen av chalmersområdet vilket är en mötesplats för idé och kunskapsutbyte mellan näringsliv, akademi och samhälle på Chalmersområdet. Fokusområdena för Johanneberg Science Park är samhällsbyggnad, energi, material- & nanoteknik : han berättade också om hur verksamheten är organiserad och hur men hämtat idéer från Lindholmen Science Park-

Johanneberg Science Park ägs av grundarna Göteborgs Stad och Stiftelsen Chalmers tekniska högskola tillsammans med AB Volvo, Bengt Dahlgren AB, Göteborg Energi, HSB, MölnDala Fastighets AB, Peab AB, Riksbyggen, Tyréns AB, Skanska, Wallenstam och White arkitekter.

Johanneberg Science Park är en av 80 innovationsmiljöer över hela Sverige, varav 6 i regionen, som tillsammans har över 5000 företag med cirka 72 000 sysselsatta.

Samhällsbyggnad är ett av fokusområdena och fick möjlighet att göra ett besök på HSB Living Lab under guidning av mats Bergh och med samtal med några hyresgäster. Johanneberg Science Park, HSB och Chalmers har initierat HSB Living Lab, ett levande labb med forskning på hållbar boendemiljö.

Mats Bergh berättade också om att Akademiska Hus bygger JSP2 - en ny kontorsbyggnad och innovationsarena - på södra Chalmers Campus Johanneberg som en del av Johanneberg Science Park2016 Genomförda program


Studiebesök hos Göteborgs modelljärnvägssällskap

Vi har väl alla lite av en tågfantast i oss? Kanske tekniska fysiker i synnerhet? Så inleddes vår inbjudan till ett besök den 24 november 2016 hos Göteborgs modelljärnvägssällskap som bygger och driver Sveriges största modelltågsanläggning i skala 0 (1:45). Det var en imponerande anläggning som utnyttjar hela lokalens längd som är lite drygt 20m. Bredden varierar något mellan 4 och 5 m. Anläggningens totala spårlängd är ungefär 380 m. Spåret är spikat i ungefär 30.000 slipers med över 120.000 spik. Det finns sammanlagt 70 handbyggda växlar på bangårdarna, 60 av dessa är elektriskt manövrerbara, dels från den station de finns på och dels från manövertornet. Ungefär 130 m av spåret kan trafikeras av ellok. Elloken får sin ström från den skalenliga kontaktledningen. Vid besöket fick vi se alla möjliga modeller av tåg från trotjänaren F-ång.

Ur Göteborgs modelljärnvägssällskap samlingar till moderna X 2000 som susade fram med hög fart. Själv som gjorde praktik på Sävenäs lokstation 1963 och rensade kontaktorer på D-lok undrade varför inte de moderna F-loken var med men det hade man inte hunnit.


Besök på Hogia i samband med PUB-afton och årsmöte

I samband med PUB-afton och årsmöte den 14 november 2016 besökte Forum för tekniska fysiker Hogia-gruppen i Stenungsund . Besöket inleddes med en presentation av Bert-Inge Hogsved (F67), grundare av och VD för Hogia-gruppen, som berättade lite om starten och om sitt samarbete med Microsoft som började 1979 och 1989 säger Bill Gates: ”Hogia är troligen Microsofts äldsta partner i Europa”. Hogia-gruppen består av 27 bolag i Norden och Storbritannien med sammanlagt 600 medarbetare. Helt självfinansierat och familjeägt. Fortsatt stark tillväxt. Hogia har valt att satsa en halv miljard på nya molnprodukter tom 2020. Det kommer innebära att Hogia ökar antalet anställda från dagens 600 till 700 anställda 2020. Med programvaror som gemensam nämnare bedriver Hogia-gruppen i dag verksamhet inom tre områden: ekonomi- och affärssystem, personaladministrativa system och transportsystem.

Inom transportområdet händer det mycket spännande på Hogia, t.ex. är det 500 åkerier och lastbilscentraler som använder Hogias programvaror för planeringen av hur sammanlagt 25 000 lastbilar används. Hogias centralsystem för kollektivtrafiken gör varje dag 1 miljon prognoser om trafiksituationen senare under dagen. Hogias programvaror bidrar till att effektivisera hanteringen i hamn- och järnvägsterminaler av enheter motsvarande 2 miljoner 20 fots containers per år. 20 miljoner färjepassagerare på fem kontinenter bokar varje år sina biljetter med hjälp av Hogias programvara.

Mats Johansson CCO Hogia Travel. nyanställd på Hogia, tidigare VD för Netbuss Express, berättade att Hogia Transport hanterar informationsflöden för 70 % av den nordiska kollektivtrafiken och 90 % av den svenska. Och för att ge kollektivtrafiken styrka så arbetare man med att< ge rätt information före, under och efter resan för att göra det enkelt. Och 4 085 000 resor hanteras i Hogias system. Det var spännande att kunna följa bussturer i några städer i realtid


Studiebesök hos Göteborgs modelljärnvägssällskap Vagnvåg Helgeberga, 24 november

Forum för tekniska fysiker

inbjuds till studiebesök hos Göteborgs modelljärnvägssällskap Vagnvåg Helgeberga

Vi har väl alla lite av en tågfantast i oss? Kanske tekniska fysiker i synnerhet? Detta i kombination med att Göteborgs modelljärnvägssällskap (GMJS, http://gmjs.se/main.asp ) bygger och driver Sveriges största modelltågsanläggning i skala 0 (1:45), gör ett studiebesök där till en självklar programpunkt för Forum för tekniska fysiker.

Tid: Torsdagen den 24 november, kl 19:30, samlas vi för en demonstration av denna magnifika modelljärnväg! Plats: GMJS håller sedan 1955 till i en utbyggnad på före detta SJ:s Sporthall på Bergslagsgatan i centrala Göteborg.

Kommer du med tåg eller buss är det bekvämt gångavstånd från Göteborgs Central och Nils Eriksson-terminalen.

Åker du bil finns ett parkeringshus strax intill.

Passa på nu – nuvarande lokaler skall rivas till förmån för Västlänken, och det kommer nog att ta lite tid innan anläggningen är flyttad och körklar igen-

Anmäl dig i god tid till Folke Hjalmers <folke.hjalmers@cit.chalmers.se> eller 0705-915602 dock senast den 9 november 2016.

Med hjärtliga hälsningar


Staffan Sjödin/Folke Hjalmers


Bakom forskningslaboratoriets dörrar

Forum för tekniska fysiker inbjuder till studiebesök vid Material- och tillverkningsteknik

Tid: Tisdagen den 1 november kl 17.15-19.00 Plats: Material- och tillverkningsteknik, Rännvägen 2A Prof. Christer Persson kommer att ge en introduktion till institutionens forskning. Därefter får vi möjlighet att titta på en del av forskningsutrustningen:

• Mekanisk provning – provning av mekaniska egenskaper och utmattningsprovning vid rumstemperatur och förhöjd temperatur.


• Reologilabb – process och reologi av polymera material.


• 3-D-printing – Förevisning av utrustning för 3-D-printing av metaller och information om den kommande forskningen.


• Ytanalys och XPS (X-ray photoelectron spectroscopy).


Efter besöket bjuder Forum för tekniska fysiker på smörgås och dryck.

Anmälan till Folke Hjalmers senast den 28 oktober 2016 E-post: folke.hjalmers@cit.chalmers.se

Mobil: 0705-915602

Det skulle glädja oss mycket om många teknologer deltog!

Välkomna!


Besök på Swerea IVF i Mölndal den 23 maj 2016


Swerea IVF utvecklar och inför ny teknik och nya arbetssätt inom en rad branscher med fokus på produkt-, process- och produktionsutveckling. Institutet erbjuder även djup kompetens angående materialegenskaper och applikationer för metalliska, keramiska, polymera och textila material. Målet är att snabbt få in ny teknik och nya metoder i praktisk användning hos kunderna. De utvecklar och inför ny teknik och nya arbetssätt inom en rad branscher. Såväl enskilda företag som offentliga institutioner vänder sig till dem för att utveckla framtidens resurseffektiva produkter och processer. Näringslivets önskemål och behov styr institutets satsningar på kompetens och tjänster. En rad av dessa aktiviteter exemplifierades genom att våra värdar Jan Skogsmo (F 82) och Boel Wadman (F 87) visade oss additiv tillverkning, automatiserad förbehandlings- och limcell, ytbehandling och materialanalys. Additiv tillverkning eller 3D-tillverkning väckte stort intresse då vi fick se exempel på både stora och små konstruktioner. Limning har vuxit stort under åren och även här fick vi se olika exempel på tillverkning av limning. När det gäller materialanalys förevisades vi bl.a. fältemissions-svepelektronmikroskopet (FEG-SEM). Ett mycket intressant samtal fördes kring bl.a. utvecklingen av bilindustrin i Västsverige.


Teknisk Fysiks 60-årsjubileum

F 60 årsjubileum Fredagen den 6 maj var det 60-årsjubileumsfirande för programmet Teknisk fysik. Det som vi tidigare kallade utbildningslinjen.

Dagens firande hölls i Fysikhuset på Chalmers campus Johanneberg där ca 60-70 gamla som unga tekniska fysiker samlades varav de flesta var alumner. Det blev rundvandringar i bland annat renrummet, 3D-skrivarlabbet och övningslabbet samt frågesport varvat med föreläsningar i fysikens anda med både lärare från Chalmers och några alumner. Under pauserna var det mingel med fika i personalrummet Nexus och det hela avslutades med en debatt om hur läget på programmet det ut just nu, ledd av prefekten på Institutionen för Fysik Peter Apell. Under diskussionen berördes många frågor men mycket handlade om att bara ca 50% av de som börjar Teknisk fysik tar examen och olika orsaker till detta framfördes

Under kvällen hölls en stor jubileumsbankett på restaurang Estrad på Gothia Towers där ca 370 personer med anknytning till Teknisk fysik närvarande. Av dessa var ca 200 teknolger och ca 170 alumner och lärare. Flera tal hölls under kvällen, bland annat av Vicerektor Maria Knutsson Wedel, programansvarig Jana Madjarova och före detta sektionsordförande Oscar Kalldal. F:are från olika årskullar fick gå upp och berätta om sina bästa Chalmersminnen. För många var det särskilt roligt att höra Jan Rohlin och Mats Rudemo som började 1956 berätta om förr. Jubiléet fick också besök av både Veragycklarna och Chalmers sångkör. Toastmasters för kvällen var Oscar Rosenstam och Oskar Allerbo, vilka höll stämningen på topp och underhöll deltagarna genom hela 3-rättersmiddagen.

Forum för tekniska fysiker vill framföra ett varmt tack till Maria Bergqvist, Björn Johansson. Jessica Lybrak. Lisa Månsson, Sabina Söderstjerna och Frida Ulander för det fin arrangemanget.

Forum för tekniska fysiker besök på SVT 28 april 2016

Forum för tekniska fysiker besökte torsdagen den 28 april 2016 SVT Göteborg i deras lokaler på Norra Älvstranden. SVT har hög säkerhetsklass, och vi fick därför legitimera och registrera oss i receptionen. Ingen av oss bedömdes som en säkerhetsrisk, utan alla släpptes in! Vår guide arbetar bl.a. med produktioner som ”Vem vet mest”, ”På spåret” och ”Inte smartare än en femteklassare”, och beledsagade oss med sakkunniga kommentarer runt i huset. Vi besökte bl.a. Västnyttstudion, kontrollrum, redigeringsrum och den stora studion från vilken alla stora produktioner inklusive debattprogram sänds. SVT Göteborg har c:a 150 personer anställda, och engagerar ett stort antal frilansare som t.ex. konstruerar frågor till alla frågeprogram. Det ligger omfattande förberedelser inför större produktioner, och inte minst ett omfattande planeringsarbete för att utnyttja resurserna på bästa sätt. Studiebesöket avslutades med kaffe och fralla i husets restaurang, och vi som deltog var eniga om att det varit såväl roligt som kunskapshöjande.


F-spexet 2016!

F-Spexet är Chalmers F-sektions studentspex. Sedan 2005 har ett nytt spex årligen producerats. 2015 års spex ”Zelda Fitzgerald, eller Den förlorade generationen” äga rum under veckan den 23-29 mars 2015 .Lite speciellt för F-spexet är att under föreställningen serveras en eminent trerätters middag.

2016 års spex (vars titel ännu är hemlig) har nu preliminärt fastställt sitt spelschema under våren. Föreställningarna kommer att äga rum äga rum torsdag den 25/2, fredag den 26/2, tisdag den 1/3, onsdag den 2/3 och torsdag 3/3

Styrelsen för Forum för tekniska fysiker ser dock gärna att ni reserverar fredagen den 26 februari 2016 för att delta i Spexet. Det är roligt om en grupp alumner kan delta.

Föreställningarna äger rum såvitt vi vet rum Studenternas hus

Vi återkommer med mer information när biljettförsäljningen börjar


Mer allmän information om spexet finns också på: http://www.f-spexet.se som just ni bara handlar om spexet 2015

Är Du intresserad kan Du redan nu höra av Dig till Folke Hjalmers folke.hjalmers@cit.chalmers.se eller 0705- 915602.


Välkommen!

Forum för tekniska fysiker – inbjudan till Sektionens middag!

Nu är det dags igen. Vi har fått nedanstående inbjudan från F-sektionen till Sektionens middag. Det är alltid roligt om så många som möjligt anmäler sig. OBS anmälan sker sker senast torsdagen den 7:e februari till balngt@ftek.se. Men jag är glad om Du tar en kopia till mig också.

Folke Hjalmers

Hej och välkommen till sektionen middag!


Du är inbjuden till sektionens middag, vilken äger rum torsdagen den 25:e februari. Fördrink kommer serveras klockan 18.01 i personalrummet utanför Nyfiket, varefter middagen hålles på Focus. Klädkoden är kavaj.

Anmälan sker senast torsdagen den 7:e februari till balngt@ftek.se. Inbjudan finns bifogad i mejlet, uppge namn, examinationsår eller position, samt eventuella matallergier eller -preferenser.


Middagen är en gratis tillställning som arrangeras av BalNgt, och en del av sektionens vecka. Under middagen kommmer det serveras god mat samt delas ut två priser i form av Guldäpplet och Bert-Inge Hogsveds Pris.


Vänliga hälsningar, /BalNgt, genom Victor Wåhlstrand Skärström

Fysikteknologsektionen, Chalmers2015 Genomförda program


PUB-afton med besök på Institutionen för Teknisk fysik, Chalmers


Årets PUB-afton ägde måndagen den 9 november på Institutionen för Teknisk fysik,

Chalmers kring temat Fysik och Konst med ca 20 deltagare. Prefekt Peter Apell beskrev

verksamheterna inom den nya institutionen för Fysik fr.o.m. första januari som innehåller 11

olika forskningsområden. Därefter följde ett inspirerande anförande på temat av professor

Göran Grimvall som visade hur regnbågen och presenterats både rätt och fel i konsten, hur

månen hade målats i olika sammanhang och gjorde oss alla besvikna genom att tala om att en

fallande droppe inte såg ut som en droppe utan som en utplattad oval. En rundvandring

gjordes sedan i institutionens nyrenoverade lokaler med många spännande inslag bl.a. den

ljudande installationen Englert’s trädgård längst in i entrén som presenterades av konstnären

Jan Cardell. PUB-aftonen avslutades med en god smörgåstårta och öl och vatten.Rykande färsk presentation av Nobelpriset i fysik Tisdagen den 6 oktoberForum för tekniska fysiker inbjuder till en rykande färsk presentation av Nobelpriset i fysik

Tisdagen den 6 oktober 2015 kl 11.40 till ca 13.00 i Kollektorn, MC2-huset, Kemivägen 9.

Vi kommer att följa live-utsändningen av Vetenskapsakademins tillkännagivande av Nobelpriset i fysik. Detta sker tidigast kl 11.45, efter akademins beslut.

Snarast efter akademins presentation kommer prof. Björn Jonson, som deltar i beslutet, att via Skype berätta för oss om priset och pristagarna.

Välkommen!

Hans-Olof Andrén


Studiebesök vid Chalmers grafenforskning


Den 3 november 2015 ordnades ett nytt besök i serien ”Bakom

forskningslaboratoriets dörrar” när doktor Zhaoyao Zhan vid MC2 (Institutionen

för mikroteknologi och nanovetenskap) visade Chalmers renrum och dess

instrument för framställning och karakterisering av grafen. Iklädda nylonrockar

och hår- och skoskydd vandrade 6 alumner och 17 teknologer runt renrummet

och besåg den avancerade apparaturen. Efter besöket intogs smörgås, öl/vatten

och kaffe med bulle under fortsatt samspråk med vår kunnige guide. Besöket var

mycket uppskattat, särskilt av teknologerna.


Forum för tekniska fysiker – besök på Onsala Rymdobservatorium 2015-09-02Onsala rymdobservatorium (OSO), den svenska nationella anläggningen för radioastronomi, förser forskare med utrustning för att studera jorden och resten av universum.

Professor John Conway berättade först kort om att radioastronomi från jorden kunde bedrivas i området lite över 1 mm till 10 m och att syftet var att göra så mycket radioastronomi som möjligt i detta område. Onsala bidrar inom radioastronomin genom sina fyra teleskop, genom att kombinera dessa teleskop med andra i världen och bidra med hårdvara och mjukvara.

OSO har ett 20 m- och ett 25 m-teleskop där domen på 20-metersteleskopet har bytts ut och mottaggarna uppgraderats. Med dessa studerar man stjärnors födelse och död, och molekyler i Vintergatan och andra galaxer. Den nya högkänsliga 3 mm-mottagarna på 20 - metersteleskopet har använts för att finna en linje från myrsyra och två linjer från acetaldehyd/etanal vid 90 GHz.

LOFAR(LOw Frequency ARray)-stationen är en del av ett internationellt nätverk av antenner för studier av t.ex. universums tidiga historia. Han visade också en bild på exempel på den lysande mitten av galaxen M82. Bilden skapades genom observation från fem länder samtidigt, bland dem Sverige.

APEX (Atacama Pathfinder Experiment) är radioteleskopet (12 m) i Chile för submillimetervågor. Forskning om allt från planeter till universums struktur. Man har bl.a studerat kallt stoft med den nya bolometern. Kombinationen av teleskop från olika delar av jorden är en viktig del av verksamheten och han visade på ett exempel där man kombinerat teleskop som effektivt är av samma storlek som jorden.

Onsala är också partner i Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ett toppmodernt teleskop för att undersöka ljuset från några av universums kallaste kroppar. ALMA består av 66 högprecisionsantenner (12 meter) utspridda på avstånd upp till 16 kilometer. Antennerna kan flyttas. Detta är det största projektet i världen inom den markbaserade astronomin. Onsala och John Conway har haft en mycket viktig roll i utvecklingen av ALMA. En bild på planetfödseln runt den solliknande stjärnan HL Tau, omkring 450 ljusår från solen i Oxens stjärntecken förevisades i jämförelse med solsystemet.

Känsligheten i radioteleskopin har ökat med en faktor 100 000 sedan starten 1940. Nästa steg i utvecklingen är utvecklingen av teknik för världens största radioteleskop SKA (Square Kilometre Array). Under SKA:s fas 1 blir Australien värd för lågfrekvensinstrumentet, som består av fler än 500 stationer, var och en med uppemot 250 enskilda antenner (2 meter höga) Samtidigt blir Sydafrika värd för en uppställning av omkring 200 parabolantenner, där de 64 antennerna i föregångarteleskopet MeerKAT (14 meters antenn) ingår.�

OSO:s geofysikaliska verksamhet har utvecklats ur radioastronomin . OSO är en av sex ledande geodetiska fundamentalstationer i världen. Verksamheten omfattas av radioteleskopi (VLBI -långbasinterferometri), mottagare för signaler från navigationssatelliter (t.ex. GPS), supraledande gravimeter och mareografer för att mäta t.ex. jordens rotation, rörelser i jordskorpan, havsnivån, och vattenånga i atmosfären samt radiometrar. VLBI – mätningarna som har varit en myckte viktig del av verksamheten länge har gjorts med 25 metersteleskopet men kommer från början av 2017 att göras med ett tvillingteleskop (ca 12 m) i närheten av detta teleskop.

På OSO finns också två vätemaserklockor, och en cesiumklocka bidrar till att fastställa den officiella svenska tiden och internationell tid.

Efter denna presentation gjordes en rundvandring ledd av Robert Cumming med förevisning av teleskopen och andra instrument samt besök i utställningen där bl.a. finns små radioteleskop i Onsala för undervisning (SALSA)

I besöket deltog 8 alumner och en 7-åring.
Alumnikvällen 26 Augusti 2015

Hej F-alumn!

Inbjudan till Alumnikvällen

F-sektionens sk Alumnikväll som ersätter tidigare Chalmeristmiddag äger rum onsdagen den 26 augusti kl 17.00 där du har chansen att få träffa de nya teknologerna

Kvällens syfte är att skapa möten mellan studenter och alumner för att utbyta erfarenheter och förväntningar. För att skapa en avslappnad miljö kommer det att serveras pizza och tre öl eller cider. Det kommer även finnas alkoholfritt alternativ. Alumner deltar för självkostnadspris på 100 kr.

För att ge nollan en bild av vilka alumner som är närvarande är tanken att ni som kommer ger en kort presentation om er själva och livet på/efter Chalmers. Syftet är att på ett enkelt sätt väcka nyfikenhet och frågor hos nollan, för att i sin tur ge underlag till trevliga samtal.

Kvällens upplägg ser preliminärt ut på följande sätt

17.00 - 17:15 förmingel i Signes 17:15 - 17:45 korta presentationer i PJ-salen. 17:45 - 20:00 mat, dryck och mingel i festanmäld lokal (troligtvis personalrummet i Origohuset)

Hör av dig till mig, Linus Wiskman, om du tycker detta låter intressant eller har några frågor. Det finns även möjlighet att komma som representant för företag eller institution mot en liten avgift. Svara helst omgående dock senast den 5 augusti 2015

Du når mig enklast på linus@wiskman.se eller 0723 63 61 91. Ta gärna en kopia av ditt svar till sekreteraren i Forum för tekniska fysiker Folke Hjalmers folke.hjalmers@cit.chalmers.se då föreningens styrelse vill uppmuntra till ett stort deltagande

Hoppas vi hörs och ses!

De som anmäler sig får också ett slutligt program med angivelser hur man kommer till de olika lokalerna.

Med vänlig hälsning

Linus Wiskman Alumnikontakt Fysikteknologsektionens Arbetsmarknadsgrupp Chalmers tekniska högskola

linus@wiskman.se +46 (0) 72 - 363 61 91Ett inte bara intressant och bildandebesök utan också mycket roligt besök gjordes på Liseberg torsdagen den 21 maj 2015 under rubriken Fysik och teknik


Ett inte bara intressant och bildandebesök utan också mycket roligt besök gjordes på Liseberg torsdagen den 21 maj 2015 under rubriken Fysik och teknik Prof. Ann-Marie Pendrill föreståndare för Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet och professor i Vetenskapskommunikation och fysikdidaktik vid Lunds universitet men med mångårig verksamhet vid Göteborgs universitet ledde oss ca 20 F:are runt Lisberg laddad med svåra frågor kring matematik, fysik och teknik i några av attraktionerna. Liseberg är fullt av teknik, som ofta är osynlig. Men det är den inte längre för oss. Vi gick igenom Kaninlandet och tittade närmare på rörelsen i några av attraktionerna och jämförde med utdelade accelerationsmätningar – i Ponnykarusellen kunde man se allvarliga herrar prova ett av fysikens klassiska experiment i miniatyrversion en liten Foucaultpendel i form av ett mjukt föremål i snöre. Vi fortsatte sedan bort mot platsen framför Balder och Kanonen, där vi tittade närmare på spårens form och Kanonens utskjutningsmekanism och bromsar. Vi fick sedan en noggrann beskrivning av rörelsen för årets nyhet Mechanica (perfekt Mekanik 2 – exempel! Dyn III tycker författare av detta). Några av oss fastnade särskilt vid frågan om centripetalaccelerationen. Vi följde sedan Flumeride upp till Liseberget, och jämförde teknik och spårformer i Lisebergbanan (1987) och Helix (2014) med sin magnetiska accelerationssträcka och slutade med att titta på den stora Helix-väggen som är full av bekanta fysik-ekvationer.

På vägen till Liseberg var det många som sett Albert Einstein bland alla skådespelare. Ann- Marie lärde oss att han varit på Liseberg den 11 juli 1923.


Ur Lisipedia: Den 11 juli 1923 gästas nöjesfältet av den första av många storstjärnor. Det är fysikern Albert Einstein som besöker Göteborg för att föreläsa om relativitetsteorin. Föredraget heter ”Uber Grundlagen und Probleme der Relativitätstheorie” och är en del av Skandinaviska naturforskarmötet.Ett mycket intressant besök gjordes tisdagen den 21 april kl 17:00 på Aeroseum.


I den flyghistoriska kulturanläggningen Aeroseum fick vi under ledning av en mycket kvalificerad guide följa flygets historia och utveckling - från Ikaros till dagens moderna flygplan, helikoptrar och andra flygande farkoster, såväl civila som militära, nationella och internationella. Aeroseum är ett upplevelsebaserat aktivitets-center där vi fick uppleva miljön och känslan av flygande farkoster med alla våra sinnen. Ett besök inte minst med barn eller barnbarn rekommenderas. Vi var 15 tekniska fysiker som efter presentationen drack kaffe och åt macka


Boka tid för F-spexet 2015!


F-Spexet är Chalmers F-sektions studentspex. Sedan 2005 har ett nytt spex årligen producerats. 2014 års spex, ”Kubakrisen eller Vad ska vi kalla kriget?” spelades i mars/april och i början av september 2014 (så att nollan också kunden njuta av spexet). Lite speciellt för F-spexet är att under föreställningen serveras en eminent trerätters middag.

2015 års spex (vars titel ännu är hemlig) har nu preliminärt fastställt sitt spelschema under våren. Föreställningarna kommer att äga rum under veckan den 23-29 mars 2015 men alla datum är ännu inte klara. Premiären är den 23 mars 2015

Styrelsen för Forum för tekniska fysiker ser dock gärna att ni reserverar fredagen den 27 mars 2015 för att delta i Spexet. Det är roligt om en grupp alumner kan delta.

Föreställningarna äger rum Studenternas hus

Vi återkommer med mer information när biljettförsäljningen börjar

Mer allmän information om spexet finns också på: http://www.f-spexet.se som just ni bara handlar om spexet 2014

Är Du intresserad kan Du redan nu höra av Dig till Folke Hjalmers folke.hjalmers@cit.chalmers.se eller 0705- 915602.

Välkommen!

Forum för tekniska fysikerSER med Elektronikindustriföreningen i Göteborg


SER Göteborg och Forum för tekniska fysiker har diskuterat att då och då bjuda in varandra till olika aktiviteter. I dagarna kom nedanstående inbjudan till Forum för tekniska fysiker. Har Du intresse av att delta anmäl Dig då till jessica.mork.hammer@afconsult.com . Enligt vår kontaktperson Björn Andersson kan ÅF ta några besökare till. Skriv i anmälan enligt överenskommelse med Björn Andersson SER.


Folke HjalmersPåminnelse Första Seminariet i ÅR är ett Lunch Seminarium hos ÅF

arrangerar SER med Elektronikindustriföreningen i Göteborg hos ÅF

den 26/2-14 11:15-13:15.


Seminariet är kostnadsfritt och hålls i ÅFs lokaler (vån 16) Torsdag den 26 Februari 2015, kl 11:15 – 13:15.


Anmälan sker till Jessica Mörk Hammer jessica.mork.hammer@afconsult.com senast 19 februari.

Adress: ÅF Grafiska vägen 2, Göteborg.

Mer detaljerad information se bifogad inbjudan.


Med vänlig hälsning SER Väst

Gunnar Andersson


Sektionens middag torsdagen den 12 februari 2015 - slutlig inbjudan

Hej alla medlemmar i Forum för tekniska fysiker och välkommen till sektionen middag som Du tidigare informerats om !

Du är inbjuden till sektionens middag torsdagen den 12 februari 2015. Fördrink serveras först utanför GD-foajén klockan 18.01 och därefter kommer vi att gemensamt förflytta oss till middagen som kommer att hållas i antingen Focus eller Kalle Glader. De som tackar ja till middagen kommer att informeras om platsen.

Sektionens middag är en tillställning som arrangeras av BalNgt och är en del av sektionens vecka. Under middagen kommer det serveras god mat samt delas ut Guldäpplet och Bert-Inge Hogsveds pris. Klädkoden för tillställningen är kavaj.

Anmälan sker senast söndagen den 1 februari till balngt@ftek.chalmers.se och inbjudan finns bifogad i mailet. Om Du kommer in mede anmälan någon dag senare är det OK. Ta gärna en kopia till Folke Hjalmers <folke.hjalmers@cit.chalmers.se>

Undrar Du något är det bara att maila och fråga!

Vänliga hälsningar BalNgt


2014 Genomförda program


Vad händer innanför forskningslabbets dörrar?

Forum för tekniska fysiker ordnar en visning av Kemisk fysik vid Institutionen för teknisk fysik. Vi kommer att få höra om verksamheten där nanostrukturerade material och deras ytor används för tillämpningar inom, till exempel, heterogen katalys. Vi kommer att se utrustningar både för spektroskopisk och katalytisk karaktärisering.

Tid: måndag 24 november 2014, kl. 18.00

Plats: Fysikgränd 3, samling innanför dörren till plan 5

Värd: Prof. Dinko Chakarov, tel 031-7723375

Max. antal: 25

Vi bjuder på öl/vatten och macka.

Anmälan: Folke Hjalmers e-post folke.hjalmers@cit.chalmers.se senast den 19 november 2014


Välkommen!


Studiebesök på SAFER den 3 november 2014 kl 16.30

Årets PUB afton ägde rum i samband med ett studiebesök på SAFER – kompetenscentrum för fordons- och trafiksäkerhetsforskning. Chalmers är värd för SAFER. SAFER har funnits i 8 år och består idag av 30 parter med en gemensam vision att eliminera dödsolyckor och svåra skador i trafiken. Anna Nilsson- Ehle F 76 berättade om verksamheten som spände över många områden och som gav en bild av en mycket framgångsrik verksamhet där Chalmers spelade en stor roll. Folke Hjalmers.Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap

En först utlysning av Utlysning - Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap skedde före sommaren och information lades också ut på hemsidan. Nu kommer den andra utlysningen. Förslag skall insändas till undertecknad Folke Hjalmers (folke.hjalmers@cit.chalmers.se) senast den senast den 12 november 2014

Vi ser fram mot många bra förslag.

Läs mer under Bert-Inge Hogsveds stipendium.

PUB-afton i samband med studiebesök på SAFER


Forum för tekniska fysiker inbjudes till studiebesök på SAFER måndagen den 3 november 2014 kl 16.30

Årets PUB afton kommer att äga rum i samband med ett studiebesök på SAFER – kompetenscentrum för fordons- och trafiksäkerhetsforskning. Chalmers är värd för SAFER. SAFER har funnits i 8 år och består idag av 30 parter med en gemensam vision att eliminera dödsolyckor och svåra skador i trafiken.

Plats: Lindholmen Science Park, SAFER, konferensrum Aldman

Program 16.30 SAFER:s föreståndare Anna Nilsson-Ehle kommer att presentera verksamheten, erfarenheterna och utmaningarna.

18.00 Föreningsmöte.

18.30 Samkväm. Vi bjuder på öl/vatten och smörgås kaffe och kaka.

19.30 Avslut


Välkomna! Staffan Sjödin och Anna Nilsson-Ehle


Anmälan senast måndag den 27 oktober 2014 men hör gärna av Dig med en preliminär anmälan redan den 15 september 2014.

Folke Hjalmers

tel: 0705-915602

e-post: folke.hjalmers@cit.chalmers.se


Inbjudan


Nobelpristagaren/tagarna i fysik

Forum för tekniska fysiker inbjuder till en rykande färsk presentation av Nobelpristagaren/tagarna i fysik.


Tisdagen den 7 oktober kl 11.40 till ca 13.00 i Kollektorn, MC2-huset, Kemivägen 9.

Vi kommer att följa Vetenskapsakademins annonsering av Nobelpriset live på akademins hemsida. Annonseringen sker efter akademins beslut, vilket kommer tidigast 11.45.


Snarast efter annonseringen kommer prof. Björn Jonson, som deltar i beslutet, att via Skype berätta för oss om priset och pristagarna.


Välkommen!


Hans-Olof AndrénF idag och igår.

Kan man se skillnader? Vad kom man fram till vid den stora genomlysningen för några år sedan? Hur har målstyrning och matrisorganisation förändrat utbildningen på Chalmers i stort och vad är trenderna i dagens utbildningssystem

Vice rektor Maria Knutson Wedel (F 88) med ansvar för grundutbildning, pedagogik och utbildningens samverkan med skola och näringsliv berättar Anmälningstiden gick ut den 27 augusti 2014 men om Du har missat det kan du fortfarande skicka en anmälan till Folke Hjalmers <folke.hjalmers@cit.chalmers.se>


Studiebesök RUAG den 14 april 2014 kl 16.00


Forum för tekniska fysiker besökte RUAG Space den 14 april 2014. RUAGs VD Mats Warstedt gjorde en mycket intressant presentation av Göteborgs och Sveriges största rymdföretag. RUAG är med över 40 års erfarenhet idag en av världens mest välrenommerade leverantörer av datorer, antenner och mikrovågsutrustning för satelliter och raketer (se bilaga 1). RUAG gruppen har en omsättning på 1747 miljoner Schweizerfranc och har 8241 anställda. Av detta svarar Space-delen för 299 miljoner Schweizerfranc och ca 1 200 anställda. Space har sitt huvudkontor i Schweiz och finns alltså också i Sverige och Österrike. Mats Warstedt berättade om produkterna i de olika länderna och koncentrerade sig på Sverige. RUAG Space i Sverige utvecklar och tillverkar datorsystem, antenner och mikrovågselektronik till satelliter och adaptrar och separationssystem till bärraketer. I Sverige finns de ca 400 anställda med verksamhet i Göteborg och Linköping. Vi fick också en mycket intressant lektion i de olika höjderna på vilka man finner olika typer av satelliter för olika ändamål. De geostationära satelliterna är placerade i en bana på ca 36 000 km höjd och används som kommunikationssatelliter. De lägsta satellitbanorna ligger på ca 400 km höjd och används av bland annat av den internationella rymdstationen. Mellan dessa båda nivåer ligger navigeringssatelliterna som GPS. RUAG hade fått en stor order på styrdatorer till det nya europeiska navigeringssystemet Gallileo, som omfattar 26 satelliter. Vi fick också en spännande och detaljerad information om den aktuella och omskrivna ESAs Rosetta-mission, som nyligen "väcktes" i rymden för att så småningom gå in i en omloppsbana runt en komet. Det huvudsakliga syftet med Rosetta-missionen är att studera en komets aktivitet. Mats Warnstedt beskrev livligt Rosettas jakt på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Speciellt spännande var det att höra hur hastigheten kunde ökas genom (se bilaga4 och 5) genom att satelliten slungads som en biljardboll runt jorden och Venus. När Rosetta når fram kommer den att skicka ner en sond som sätter sig fast i kometen.Forum för tekniska fysikerBeställ biljetter till F-spexet 2014 Kubakrisen eller Vad ska vi kalla kriget?

Som meddelades i början på januari 2014 äger årets F-spex rum

Fredag 28 mars: Premiär

Lördag 29 mars: Föreställning

Söndag 30 mars: Föreställning

Tisdag 1 april: Föreställning

Onsdag 2 april: Busk-föreställning

Föreställningarna äger rum i Kalle Glader på Vasa-området. Lite speciellt för F-spexet är att under föreställningen serveras en eminent trerätters middag

Som framgår av meddelandet i början av januari ser Styrelsen för Forum för tekniska fysiker gärna att ni reserverar lördagen den 29 mars 2014 för att delta i Spexet. Det är roligt om en grupp alumner kan delta.

Vi har nu informerats om av Joakim Strandberg Producent F-Spexet 2014 att det redan nu går att boka biljetter för F-spexet genom att mejla biljett@f-spexet.se

Gör det gärna tidigt med kopia till Folke Hjalmer folke.hjalmers@cit.chalmers.se


Välkommen!

Forum för tekniska fysiker Folke Hjalmers


Sektionens middag och Bert-Inge Hogsveds pris

Sektionens middag som ägde rum den 20 februari 2014 är en del av sektionens vecka. Detta är en utveckling av det som tidigare varit sektionens dag . Uppslutningen var stor och det var15 lärare och alumner med. Under middagen som anordnades av sektionens BalNgt k serverade s god mat och en utdelning skedde av Guldäpplet och Bert-Inge Hogsveds pris. Titeln på det nya F-spexet avslöjades också av spexarna som uppträdde under middagen


Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap 2014 10 000 kronor tilldelades Kasper Westman för sitt initiativ att med ett brinnande intresse för miljöfrågor på ett framgångsrikt sätt skapa och utveckla en odling utanför Focus och några andra miljöprojekt tillsammans med andra studenter. Han har under hela sin studietid engagerat sig inom sektionens miljöarbete och både drivit på ansvariga och genomfört egna projekt. Hans engagemang smittar av sig och för samman studenter i miljöer som inte är präglade av studier.

Men i år gavs också ett hedersomnämnande till FARM- Teknisk fysik - studenternas arbetsmarknadsutskott 2013 Jakob Lindqvist, Marina Yudanov, Linnea Andersson, Anton Öqvist, Rasmus Andersson, Erik Öskog och Patrik Forsberg som fick ett presentkort i Cremona på 500 kronor var. FARM fick hedersomnämnandet för sina insatser att med höga ambitioner och strategiskt arbete utveckla sin verksamhet och därigenom stärka kontakterna mellan företag och studenter och på så sätt bidra till en bättre F-utbildning. FARM har under året tagit en rad nya initiativ som att lansera en ny välgjord och överskådlig hemsida och skapat F-arb, en helt ny satsning där studenter har möjlighet att ta sig an projekt hos företag, FARM har på sätt stärkt sitt varumärke.Workshop om Mentorskapsprogram

Käre medlem av Forum för tekniska fysiker

Rådgivning åt en student som kommit en bit i sin utbildning

Som Du informerats om för några dagar sedan är vi inom FARM - Fysikteknologsektionens arbetsmarknadsgrupp på Chalmers just nu i startgroparna för ett nytt projekt. Det handlar om ett mentorskapsprogram där alumner erbjuds möjligheten att bli mentor åt en student på Teknisk fysik eller Teknisk matematik.

Tanken är att Din roll som mentor och alumn kommer att vara rådgivning åt en student. Du kan ge råd om kursval, vad studenten skall tänka på i kontakt med företag, vilka meriter som är viktiga att ha för ett visst jobb och vilka områden det är bäst att rikta sig in på. Vi vill att mentor och adept själva ska ha stor frihet att bestämma hur deras mentorskap ska utformas. Allt från att bara höras på mail till att fika en gång i veckan/månaden till att studenten besöker din arbetsplats.

Som sagt är vi bara i startgroparna med detta projekt, och därför vill vi kunna utforma en grundstruktur för ett mentorskap utifrån vad ni och studenterna tycker är bäst.

FARM kommer att arrangera en informationsträff och workshop för intresserade alumner och studenter på Teknisk fysik och matematik.

tisdag den 18 februari 2014 kl 18.00

i Canyon på Chalmers (MC2-huset entré via Kemivägen 9)

Du är hjärtligt välkommen och vi hoppas få en trevlig och avslappnad kväll med gott tilltugg där ni tillsammans med studenterna kommer fram till några idéer på hur ett mentorskap ska se ut för att ni ska ha mest nytta och nöje av det. Och kanske tas även under kvällen de första kontakterna mentor och adept emellan.

Jag representerar FARM (och sitter med i styrelsen för Forum för tekniska fysiker) så gör en intresseanmälan till mig på Ludvig Ekman <eludvig@student.chalmers.se> så snart som möjligt gärna senast den 10 februari 2014 om Du tycker att detta låter intressant så håller vi dig uppdaterad! (OBS i blänkaren skrev vi den 3 februari men vi kunde inte få ut inbjudan snabbare)

Om du inte har möjlighet att komma men ändå vill hjälpa till får du gärna skicka mig mail med åsikter, och om du vill vara med och sponsra projektet kan du jättegärna skriva det i samma mail.

Med varma hälsningar Ludvig Ekman

eludvig@student.chalmers.se

Alumnrepresentant FARM

Teknisk fysik, Chalmers


2013 Genomförda program

Studiebesök SSPA den 4 november 2013 Forum för tekniska fysiker inbjuder till PUB-afton med besök på SSPA.

Den traditionella PUB-aftonen kombineras med ett besök på SSPA på Chalmersområdet , Chalmers Tvärgata 10 som håller på mellan 17.00 och 18.30. Vi kommer att ha ett kort föreningsmöte ca 18.45 preliminärt i Alf Åkermanrummet i Chalmers kårhus och sedan bjuder föreningen på öl och macka samt kaffe och kaka i J.A. Pripps Pub & Café.

Anmälan senast måndag den 28 oktober 2013 till: Folke Hjalmers tel: 0705-915602 e-post: folke.hjalmers@cit.chalmers.se


Med vänliga hälsningar FARM och Forum för tekniska fysiker


Färsk presentation av Nobelpristagaren/tagarna i fysik

Forum för tekniska fysiker inbjuder till en rykande färsk presentation av Nobelpristagaren/tagarna i fysik.

Tisdagen den 8 oktober kl 11.40 till ca 13.00 i Luftbryggan (A810), MC2-huset, Kemivägen 9.

Vi kommer att följa Vetenskapsakademins annonsering av Nobelpriset live på akademins hemsida. Annonseringen sker efter akademins beslut, vilket kommer tidigast 11.45. Snarast efter annonseringen kommer prof. Björn Jonson, som deltar i beslutet, att via Skype berätta för oss om priset och pristagarna. Eftersom beslutet kan dröja rekommenderas att lunch medtages till Luftbryggan, bekvämast inköpt i serveringen i plan 4 (Canyon).

Välkommen!


Studiebesök på Volvo Personvagnar

Forum för tekniska fysiker. Studiebesök på Volvo Personvagnar - inriktning robotar

Vi besöker Volvo Personvagnar

Onsdagen den 9 oktober 2013 kl 16.00 med samling kl 15.30 på Volvo Cars Visitor Centre.

Vi detta besök kan vi bara var 20 personer så hör av Dig så snart som möjligt, dock senast den 1 oktober till Folke Hjalmers folke.hjalmers@cit.chalmers.se


Besök på Radiostationen Grimeton

Varbergs radiostation i Grimeton upptogs år 2004 på UNESCO:s lista över världsarv. Svensk-amerikanen Ernst Alexandersson hade utvecklat en teknik för trådlös telegrafi som radiostationen i Grimeton kom att använda.


Besöket gjordes den 17 april 2013 och det inleddes med att vi fick lära oss att långvågssändaren med anropssignal SAQ, med sin alternator samt multipelantenn för långvåg, är unik som den enda bevarade radiostationen från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter, dvs. innan kortvågen tagit över. Sändaren kommunicerade bara med trådlös telegrafi till en motsvarande station i USA och en av drivkrafterna var det stora antalet svenskar i USA som ville kunna kommunicera snabbare med sina släktingar än med brev. Grimeton blev platsen för stationen, då man önskade att storcirkeln till motstationen i USA skulle gå över öppet hav. Intressant var också att det hade funnits en mottagarantenn 13 km lång från centrala Kungsbacka ut mot Gällinge söder om Lyngnern. Med ett förenklat schema över Alexandersonanläggningen i handen förklarade vår medlem Karl-Gustav Strid i detalj hur anläggningen fungerade. Det var ett jättemaskineri för att producera den strålning som behövdes för att nå USA och vi fick lära oss att varje gång telegrafisten trycket på sin nyckel så belastades drivmotorn med 500 hästkrafter. Och det var en kort tid som en sådan anläggning krävdes för radiorören utvecklades mycket snabbt under mitten av 20-talet, men eftersom anläggningen fanns var den igång till 80-talet, under de sista åren för telegrafi till ubåtar. Karl-Gustav Strid var en av dem som medverkade till att vi har denna fantastiska anläggning kvar och alla uppmuntras att någon gång göra ett studiebesök där. Särskilt skulle vi vilja rekommendera ett besök en tisdagskväll under sommaren, då Föreningen Alexander GVV håller i en visning kl. 18.00-20.00. Under denna visningar startar de upp långvågssändaren för besökarna. Denna visningsserie börjar 26 juni och pågår varje tisdag fram till och med den 20 augusti.
F-Spex

F-spexet Ludwig Emil Grimm - Den som illustrerar en bok åt andra, hamnar ofta själv däri kommer att ha föreställningar 17, 18, 19,21, 22 och 23 mars i Kalle Glader Hugo Grauers Gata 4C, 412 58 Göteborg. Under spexet serveras en måltid och priset för alumner är 180 kronor. Spexet börjar kl 18.00. Mer information om spexet finner Du på deras hemsida http://www.ftek.chalmers.se/f-spexet/ där Du också gör Din beställning. Styrelsen för Forum för tekniska fysiker ser gärna att ni reserverar den 22 mars 2013 för att delta i Spexet. Det är roligt om en grupp alumner kan delta.

Om Du anmäler Dig får Du gärna informera mig Folke Hjalmers folke.hjalmers@cit.chalmers.se eller 0705- 915602


Sektionens dag den 9 februari 2013

Sektionens dag som arrangeras årligen av F-sektionen och är en middag för föreläsare, alumner och studenter. Den ägde i år rum lördag den 9e februari kl 17.00 i Focus, Fysikgränd 3 på Campus Johanneberg. Ett 10-tal lärare och alumner deltog i middagen som mycket uppskattade kvällen och gamla och nya F:are fick möjlighet att utbyta idéer och erfarenheter. Under middagen bjöds det på bra gyckel. Prisutdelning skedde av Guldäpplet och av Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap som delas ut av Forum för tekniska fysiker. Priset gick i år till Charlotte Lundqvist och Johanna Ternström för deras insatser inom uppbyggnaden av forskning och utveckling inom hästsport.

2012 Genomförda program

PUB 6 november 2012

En mycket lyckad tillställning med studiebesök på SP med tyngdpunkt på EMC - Elektromagnetisk kompatibilitet samt årsmöte.

Chalmeristmiddag den 11 september

Bäste medlem av Forum för tekniska fysiker

Du har säkert sett nedanstående inbjudan både på e-post och kanske på webben. Styrelsen för Forum för tekniska fysiker vill gärna se många från Forum för tekniska fysiker som deltagare vid årets Chalmeristmiddagen tisdagen den 6 september- Anmälan skall ju göras på www.cing.chalmers.se, men vi skulle vara glada om Du kunde skicka en kopia på din anmälan till Folke Hjalmers e-post (folke.hjalmers@cit.chalmers.se). Skulle Du vilja hålla något litet tal eller om Du t.o.m vill medverka som toastmaster så hör gärna av Dig till mig. Den F-teknolog som är med i arrangemanget är David Löfgren e-post (david.stefan.lofgren@gmail.com) som Du också kan kontakta.


Folke Hjalmers

Sekreterare Forum för tekniska fysiker


Hej Chalmerist!

Varje höst börjar 2000 nya teknologer på Chalmers, många utan en klar bild av vad studier vid Chalmers innebär och vilka möjligheter det ger. För att inspirera, motivera och stötta de nya chalmeristerna anordnas middagarna där de nya teknologerna under avslappnade förhållanden träffar Chalmersalumner, verksamma på Chalmers och näringslivsrepresentanter.


Vår förhoppning är att du tillsammans med oss vill välkomna de nya teknologerna genom att delta på en Chalmeristmiddag. Middagarna går i traditionens tecken med Chalmerssånger, mat och dryck.

Teknisk fysik och Teknisk matematik hålls

tisdagen den 11 september 2012 i Chalmers kårhus, kårrestaurangen. Närmare tidsangivelse skickas ut till de anmälda.

För mer utförligt program och tider klicka (här).

Vid frågor ring gärna alumnikoordinator Peter Hellqvist 031-7724615 eller e-post (peter.hellqvist@chalmers.se)


Stöd middagarna genom att betala ett eller flera kuvert á 250 kr till bankgiro 5825-4137 märkt med personnummer och middag.


Välkommen med din anmälan via vår hemsida, www.cing.chalmers.se, senast den 20 augusti.

Chalmers, Chalmers Studentkår och Chalmersska ingenjörsföreningen


Visual Arena och IT-universitetet den 2 maj 2012

Forum för tekniska fysiker var inbjudna till en presentation av IT-universitet och en förevisning och presentation av Visual Arena i Visual arenas lokaler, Lindholmen Science Park onsdagen den 2 maj 2012. I presentationen deltog något mindre än 15 medlemmar i Forum tekniska fysiker som fick en mycket spännande bild av både IT-universitet och Visual Arena. Läs mera under evenemang. Professor Jan Smith som är föreståndare för IT-universitetet gjorde en redovisning av både organisationen och utvecklingen av IT –universitet som är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation för att främja forskning, utbildning och samverkan inom IT och kommunikation (IKT). Verksamheten var numera omfattande och alldeles särskilt lyftes område software engineering fram som ett mycket starkt område. Mia Leterius, projektledare för Visual Arena, Center of visualization gav sedan en ingående presentation av Visual arena vars vision är att är att skapa en visualiseringsmiljö i världsklass som erbjuder akademi, näringsliv och samhällsaktörer en gemensam arena för interaktion och innovation. En förevisning gjordes av hjärtat i anläggningen en 3 x 6 meter stora högupplösande skärm Skärmen har 3D funktion och kan användas för att t.ex visualisera en stad som vi också fick möjlighet att pröva.


Sektionens dag 11 februari 2012

En väldigt trevlig kväll på Focus med god mat och underhållning som F-sexet och F-styret arrangerat. Vi var ca 95 deltagare inkl F-sexet varav nästan 15 alumner och lärare som hälsades välkomna av teknologsektionens ordförande Cecilia Hult . Några av oss alumner kunde inte slita oss förrän vid midnatt. Bert-Inge Hogsved delade ut Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap till Claes Andersson och berättade om varför en teknisk fysiker blev entreprenör. Och Jan Fäger gav pristagaren och gjorde reklam för Sångboken som gavs ut vid Chalmersska Ingenjörsföreningens 100 års jubileum som han och Göran Rygert hade producerat. Sedan utdelades det prestigefyllda guldäpplet till Louise Andersson som vid räkneövningarna lyckats göra kvantfysiken samt den tillämpade kvantfysiken förståelig. Därefter berättade Lars G Larsson om några anekdoter från sitt liv och slutade med att säga att en teknisk fysiker också kan syssla med kärnkraft.


Vinnaren av Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap

Claes Andersson var den lycklige mottagaren av priset på 10 000 kronor med följnade motivering:

Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap tilldelas Claes Andersson för hans insatser att skapa kommunikativa inslag i utbildningen. Claes Andersson har på ett intrikat, kunskapsbaserat, innovativt och personligt sätt hängivet arbetat mot målet att skapa dessa inslag i utbildningen vilka kommer alla andra studenter till del, stärker Chalmers varumärke och vars tillämpning i näringslivet bärs av de utexaminerade själva.

Med entusiasm och resultatorientering har han sedan fortsatt detta arbete på Chalmers.

Vi hoppas på många förslag i höst till priset.2011 genomförda program


PUB-afton den 8 november 2011 i Kopparbunken

Vi fortsatte vår tradition med Pubafton i november. Första gången hade vi en fantastisk kväll, gammal som ung, med Göran Grimvall som lek- och frågesportsledare, andra gången lät Per-Olof Nilsson oss hålla till bland världens största samling av fysikaliska leksaker där besöket aldrig höll på att ta slut och tredje gången fick vi chans att svara på frågan Är robotar intelligenta? Denna gång genomfördes en Helikoptertävling där vi utnyttjade Kopparbunkens höjd till att tävla om vem som kan få sin egentillverkade helikopter att flyga längst tid vid fritt fall ca 10 meter. Reglerna var följande: Helikoptern tillverkas av högst 2 ark A4 papper (ytvikt högst 200 g/m2) och högst 2 gem. Helikoptern måste rotera runt sin egen axel. (Svalor är inte tillåtna för att inte störa klättrarna i GFS Klätterlabbet, som varit hyggliga att låna ut lokaler åt oss.). Ett kort ”årsmöte” genomfördes liksom en spännande Quiz som Lars Bråthe stod för.